ПРЕДИ ДА КУПИТЕ САМОЕД

ПРЕДИ ДА КУПИТЕ САМОЕД

Предвид темперамента на породата и нуждата от грижи за козината, трябва добре да помислите дали това е вашата мечтана порода.

Преди да купите самоед, замислете се над някои основни неща. Средната продължителност на живота на самоед е между 12 и 16 години. През това време могат да се случат много неща – брак, развод, болест, раждане на деца, преместване…Сигурни ли сте, че можете да се грижите за кучето въпреки евентуалните катаклизми в живота ви?

Да притежаваш куче е скъпо! Едно куче може да ви струва доста пари, в зависимост как се грижите за него. Готови ли сте да отделите пари за инцидентни грижи, ако кучето се разболее или го блъсне кола? Готови ли сте да съобразите бюджета си с наличието на куче в живота ви? 

Има кучета, които изискват повече грижи, повече внимание, повече движение.Те ще отнемат много от свободното ви време. Има темпераментни и шумни кучета, които не се възпитават лесно. Самоедът е такова куче.

Готови ли сте да отделите време да превърнете самоеда в част от семейството? Да го социализирате, да го възпитате, да му отделите време, нерви, търпение, за да го превърнете в истинска част от вашия живот? Това включва много време за разходка, за обучение и активно тичане.

Самоедите са умни, те не се поддават на обичайното обучение – при тях нещата трябва да са представени увлекателно и на игра, в противен случай, кучето ще спре да се вслушва в думите ви. Да възпиташ самоед е 50 % умение и 50% хумор. Сигурни ли сте, че го притежавате?

Самоедите имат дълга и гъста козина, която изисква ежедневни грижи. Ако не сте готови да имате косми по дрехите си, по мебелите, в храната си, колата си, по килимите, обувките и играчките на детето ви, значи самоед не е куче за вас.

ЗАЩО ДА ПОТЪРСИТЕ КУЧЕ ОТ КИНОЛОЖКИ РАЗВЪДНИК

Ако харесвате тази порода, потърсете истински , родословен самоед. Не се доверявайте на обявите от интернет – много хора използват вашето незнание, за да ви продадат куче, което дори не прилича на породата. Много търговци /не кинолози/ спестяват на женското куче грижи и храна, не правят здравни изследвания преди заплождането, поставят ви в заблуждение, че ви дават кученце с ваксини и с добро потекло на добра цена. А вие, смятайки, че купувате евтино породисто куче, всъщност си купувате мелезче с неясно здравословно и психическо състояние. Хората, които развъждат извън породен клуб го правят с цел търговия, а не за доброто на кученцето или породата. Често пъти се внасят кучета, наблъскани в багажник на кола, упоени, жадни и умиращи. Не поощрявайте развъждането на такива кученца. Това са онези тъжни очи в зоомагазините, наблъскани без никакво внимание в аквариумите. Това са онези кученца, които купувате и след една седмица те издъхват в ръцете ви.Това са онези кученца, които никога няма да приличат на породата, но вие ще сте прекалено горди, за да го признаете.

Когато купувате техника, вие се интересувате, гледате каталози, ходите до няколко магазина, питате съседите, защото искате да направите най – добрата покупка. А когато купувате живот?

Не бъдете доверчиви към онези, които ви продават кученца от родословни родители, но и дума не споменават дали самото кученце има родословие. Местата, от които можете да вземете куче с родословие са единствено легитимните кноложки развъдници за самоед, ще намерите информация за тях на нашите страници. Не купувайте от обяви, които ви обещават живот на промоция и с доставка. Избягвайте търговци, които пишат, че продават расови и елитни кучета. В сайтовете за обяви, в раздел „Домашни любимци” няма да намерите породисто кученце самоед, можете само да се надявате то да прилича поне малко на породата. А ако кучето се разболее, ако темпераментът му стане зъл, ако крачетата му се изкривят и загуби зрението си, кой ще потърсите за отговор на вашите въпроси? Знаете ли кой печели от цялата ситуация? Единствено търговецът, който смее да се нарича “развъдник за всички породи”, примерно, защото прибира парите. Кучето получава вас, а вие – него. И се почва битка. Битка за вашите мечти. Мечтаете за здраво, красиво, послушно куче и изведнъж откривате,че кутрето има: тазобедрена дисплазия, порочна психика, генетична предразположеност към алергии, демодекоза, която е имала и майката на кучето, но вие нямаше как да знаете. Външният му вид далеч не отговаря на това, което сте мислили, че ще отгледате, защото просто в рода му няма такива предци и той/тя няма как да прилича на харесваната от вас порода. Кучето не е виновно, вие няма да го върнете или да го изхвърлите. Но можете да си спестите много труд, разочарования и разходи по ветеринари, ако се поинтересувате откъде се купуват породисти кучета.

Единственото място, от което може да си купите самоед е легитимен киноложки развъдник. В България те са няколко и спазват етични норми при развъждането. Те са задължени да направят всички необходими изследвания на бъдещите родители и кучетата им са преминали през минимум три оценки от различни породни специалисти. Регулатор и ментор се явява Български Национален Клуб Самоед, под егидата на Българска Републиканска Федерация по кинология. 

Начинът, по който легитимните развъдчици ще отгледат и изследват майката на вашето бебе, грижите, които ще полагат за него и отлично подбраната връзка на родителите, ви гарантират един истински и здрав самоед. Развъдчикът ще ви даде насоки как да гледате своето кученце, той ще милее над него като над дете. Това, което той създава като качество, нито един търговец не може да създаде. Малко са търговците, които ще се интересуват как е кученцето, което са продали. Ако то умре, най – много да ви предложат да го заменят с друго, защото за тях това е просто стока. Породистото куче има поименно родословие. Този документ е заверен и подпечатан от БНК “Самоед” и БРФК,  в него са вписани родителите и прародителите на вашето кученце до четвърто коляно и има стикер с номера на чипа, който е поставен на кучето. Развъдчикът може да ви предостави цялата налична документация, която да гарантира, че родителите на кучето са с необходимите оценки за породна принадлежност, че притежават здравни изследвания с отлични резултати и че връзката е одобрена и предварително обмислена. Далеч сме от мисълта да заблуждаваме, че кучетата с документи не боледуват, защото още никой не е успял да постигне безсмъртие. Но когато избирате куче с доказан произход, можете да сте сигурни, че  рискът е сведен до минимум. В клубното развъждане се допускат само кучета с отлични здравни резултати. При междусъседското развъждане няма регулатор и отговорно лице. Там никой не може да ви каже кои са прародителите на вашето куче, просто защото не ги познават, а както остава за здравни изследвания или селекция на породен темперамент.

Ако продавачът ви даде ксерокопие на родословието на родителите, това е измама. Ако каже, че кученцата нямат родословие, но родителите им имат и са рекламирани като европейски или световни шампиони, това е измама. Всеки може да покаже снимки на хубави самоеди, дори може да ви поканят да видите майката и бащата, които ще са тяхна собственост, но това не ви гарантира, че кучето е здраво, че е самоед, дори не може да сте сигурни, че е от тези родители.

Ако продавачът ви каже, че вие трябва да си издадете родословие на кучето, ако искате да го водите по изложби, това е измама. Родословието не е документ за ходене по изложби, а личната карта на вашето куче – така, както паспортът е неговата здравна книжка. То гарантира неговия произход и само чрез него можете да сте убедени, че сте купили породно куче. И никой не може да издаде родословие на кученце, купено от обява, с незнайни предци. Никой няма право да издаде родословие на кученце от родословен родител, който е заплоден с неродословен такъв.

Много често търговците на непородисти кучета ще се опитат да ви убедят, че родословието е излишен снобизъм и че техните кучета с нищо не отстъпват на онези, които имат документи за произход. Това  е с цел да оправдаят собствените си безотговорни постъпки и нежеланието им да влизат в излишни разходи, правейки поне здравословни изследвания. Всяко куче, родено от връзка, която е осъществена ” защото кучката трябва да роди поне веднъж” е потенциално рисково и купуването му е изцяло ваша рискова инвестиция.

Преди да купите самоед, мислете! Не позволявайте бездушни хора да злоупотребяват с вашето незнание. Не купувайте от обяви в интернет. Не купувайте куче от съседите. Не купувайте куче от магазин. Ако вашата мечта е да имате самоед, то потърсете си истински самоед.

На нашите страници ще ви дадем информация за всички бебета самоеди, свободни за продажба. Ще ви свържем с български и чуждестранни развъдници и ще ви помогнем с всичко необходимо, за да осъществите мечтата си. Останалото е компромис.

А ако искате просто домашен любимец, защо не дадете шанс  на прекрасните кучета в приюта до вас? Те няма да ви струват пари, а любовта, която ще получите няма да има аналог.

 

83 thoughts on “ПРЕДИ ДА КУПИТЕ САМОЕД

  1. If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

  2. Hi! If you need to produce case brief for tomorrow, don’t worry and write guys on this website. Believe me, they will make a perfect work.

  3. Hi! If you need to produce case brief for tomorrow, don’t worry and write guys on this website. Believe me, they will make a perfect work.

  4. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you taking the time and energy to put this content together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it. Josselyn Witty Aran

  5. Thanks a lot, I always catch myself on a thought of what I could achieve if I used all the time that I spent just laying around and doing nothing. These are the simple tricks you`ve mentioned, but it can impact your whole life in the way you are not waiting it to. Anjela Manuel Derron

  6. I am an SEO executive in a private company i work in all assignment help.com this SEO technique is very useful for me. thank you for sharing. Dniren Douglas Krischer

  7. Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s website link on your page at appropriate place and other person will
    also do similar in favor of you.

  8. smtakipcim.com sayesinde tüm sosyal medya hesaplarınızı instagram takipci instagram beğeni youtube izlenme youtube beğeni tiktok takipçi facebook sayfa beğeni ve daha fazlası tüm sosyal medya hesaplarınızı zirveye taşıyacaksınız En ucuz fiyat seçenekleri ve kaliteli hizmetlerle 7/24 destek sağlayan ekibimizle hizmetinizdeyiz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.