Стандарт на породата самоед

Общ вид:
Среден размер, елегантен, бял арктически шпиц. Във външния му облик се долавя мощ, издръжливост, мекота, достойнство и самоувереност. Изражението е с характерната ” самоедска усмивка ” и се създава от съчетанието на формата на очите и тяхното разположение спрямо устните, както и от завитите крайчета на устните. Полът трябва да бъде изразен ясно, като мъжките трябва да имат два добре оформени, напълно спуснати в скротума тестиси.
Важни пропорции:
Дължината на тялото примерно с 5 % повече, отколкото височината в холката. Дълбочината на гърдите не много повече, отколкото половината на височината в холката. Муцуната е толкова дълга, колкото и черепната част. Хармонично разположен екстериор.
Характер и темперамент:
Дружелюбен, открит, жив и весел, любопитен и екстровертен. Слаби ловни инстинкти, но не е страхлив , нито агресивен, поради това не служи за охрана.
Глава:
Мощна и клиновидна.
Черепна част:
При поглед фронтално и отстрани – не много изпъкнал. Черепът е широк между ушите.
Стоп:
Силно изразен, но не много рязък. Леко забележима бразда между очите.
Лицева част:
Нос: Добре развит, предпочита се черния цвят. В определени сезони на годината пигмента на носа може да се обезцветява, така нареченият ” зимен нос ”, но винаги трябва да присъствува тъмен кант.
Муцуна: Здрава и силна, с дължината на черепната част, постепенно се стеснява към носа, но не тясна, не груба и не квадратна.
Устни: Плътно прилягащи, черни и не много пълни. Ъглите в края леко завиват и образуват характерната  ”самоедска усмивка ”.
Захапка/Зъби: Идеална ножична захапка. Здрави и силни челюсти, нормален зъбен апарат.
Очи: Тъмно кафяви, дълбоко поставени, раздалечени, с бадемова форма, черен контур. Изражението е  ”усмихващо се”, добро, живо и умно.
Уши: Изправени, малки, дебели, триъгълни и леко закръглени на края. Трябва да бъдат подвижни, високо поставени. Благодарение на широкия череп , са широко раздалечени.
Шия: Силна, със средна дължина, гордо носена.
Тяло:
Дължината на тялото е по – голяма от височината в холката; горната линия е леко низходяща. Кучето е компактно, но пъргаво.
Гръб: Гърбът е средно дълъг, мускулест и прав. При женските е по – дълъг, отколкото при мъжките.
Околопоясно разстояние: Късо, много здраво и леко скосено.
Крупа: Широка, здрава, мускулеста, видимо скосена.
Гръден кош: Гърдите са широки и добре развити, гъвкави, но не много издадени.
Опашка: Добре окосмена опашка, достатъчно висока. Когато кучето е възбудено, а и при движение, опашката се държи на гърба или встрани. В спокойно състояние може да бъде отпусната,  достигайки до скакателните стави.
Крайници:
Предни крайници: Добре поставени, здрави и мускулести. При поглед фронтално, предните крайници са прави и паралелни.
Рамо: Наклонено и плътно, прилягащо към тялото.
Мишци: Дълги, здрави.
Лакти: Придържат се към тялото.
Уста: Не много наклонена.
Задни крайници: При оглед отзад са прави и паралелни и с много силна мускулатура.
Бедро: Средна дължина, достатъчно широко и мускулесто.
Бедрена става: Бедрената става е с добре изразен ъгъл.
Скакателна става: Ниско поставена, с добре изразен ъгъл.
Лапа: Овални с дълги палци, палците са сводести и не много сбити.
Движения:
Плавни и енергични, предните крайници се изпъват добре с добър замах, задните крайници изтласкват мощно.
Козина:
Тя е обилна, дълга, пухкава и гъста. Самоедът притежава двойна космена покривка – долният слой се състои се плътен, мек, гъст подкосъм, а покривният косъм е по – дълъг, прав и ляга върху подкосъма. По шията, раменете и задната страна на крайниците, косъмът образува грива и гащи, най – добре проявени при мъжките. На вътрешната страна на ушите се образуват кичурчета, а по главата и външната част на крайниците, козината е къса и гъста. Външната част на ушите е добре окосмена, а между пръстите расте защитна козина. Опашката е обилно окосмена. При женските козината е по – къса и мека, отколкото при мъжките. Козината на самоеда притежава свойството да се очиства – тя винаги се запазва чиста и бяла. Козината с правилна структура на косъма винаги има блясък.
Цвят:
Бял, кремав или с бял с бисквитен оттенък – основен цвят е белият, с неголямо присъствие на бисквитени оттенъци. Никога не трябва да има бледо – кафяв цвят или други цветови окраски.
Ръст:
Височина в холката – идеалният ръст за мъжките е 57см.( ( +),(-) 3см.), а за женските – 53см ( ( +),(-) 3см.
Недостатъци:
Всяко отклонение от стандарта следва да се разглежда като недостатък.
Леки кости, мъжки с женски тип белези или женски с мъжки тип, неправилна захапка, жълти очи, клепнали уши, бъчвообразен гръден кош, опашка с формата на геврек – напълно завита, неконтактност, изкривени крака, къдрава козина.
Дисквалифициращи пороци:
Сини очи или очи с различен цвят; неправилна захапка; цвят на козината, отличаващ се от стандарта; страхлив или агресивен характер.

Форум за дискусии, засягащ притежаването, отглеждането и развъждането на кучета от породата „самоед“.