Породата самоед в България

Породата самоед в България навлиза в края на 80-те години. Първите кучета са внесени от чужбина- предимно Унгария и Румъния, където развъдната дейност вече е била добре развита. Унгарски, румънски и чехословашки развъдници внасят наследници на първите английски линии и за период от 30 години, развиват свои родословни линии.
Първият внесен в България мъжки самоед създава поколение с нечистокръвна източно – сибирска лайка, поради липсата на женско куче от породата и минималните киноложки познания на стопаните. Дори сега има живи кучета, носещи в себе си тази смесена кръв. Те не се причисляват към породата самоед и не притежават родословия. Кучетата от това наследство на свой ред създават поколения с отклонения от стандарта на породата, но все пак бели на цвят, ето защо представата на обществото в България за породата доста се изменя.

Както в много други отношения, ограничението на политическия режим и липсата на адекватна информация, поставя българската кинология и общество в изостанала позиция и е причина за безконтролното, неродословно развъждане, от което страда и породата в днешно време, когато мелезите с други породи и белите кучета, бледо наподобяващи породата са в изобилие, за сметка на родословните породисти представители.
Първите родословни самоеди в България са внесените от бивша Югославия женска Queeny в град Видин и мъжки CH.YU Ben.

Техни деца са CH.BG Rino и CH.BG Tzara – оставили поколения в България и прокарали първите пътеки към популяризирането на самоедите.

Следва друга звездна двойка: Еric – внос от Испания и Aisi, внос от Чехословакия. В България се внасят и кучета от Македония и Русия.

През 1995 година се основава първият официален клуб, обединяващ северните породи в България – Български киноложки клуб „Северни кучета”, който е наследник на основаната през 1985 година секция”Северни кучета” към софийското киноложко дружество. Негов председател е FCI съдия Иван Димитров.

Клубът се занимава с породите сибирско хъски, самоед, западносибирска лайка, аляски маламут, източносибирска лайка, акита и други представители на 5 – та породна група. Клубът създава общовалиден правилник за развъждане на северните породи, в който има ясно установени правила. С породата самоед се занимават няколко легитимни развъдника – „Slavena von Branddorf” на С. Кръстанова, „Patricia Alba” на О. Радева,”Lavinja Alpi” на И.Теодосиева, „Snowlady of Polia” на П. Станева, „Snow Sisi” на С.Жекова, „Ralchev” на Ц. Ралчев, „Iliev” на П. Илиев, „Forty Monasteries Lord” на И.Георгиев, „Altivara” на М. Дуков., Pawels” на В. Пасков и други.

Повечето от тях вече не се занимават с развъждане, а някои развъдници продават кучетата си на колеги. В следващите години се регистрират още няколко развъдника и започва усилен внос на кучета от различни кръвни линии. Към 2013 година са регистрирани още няколко развъдника: Albis Treasure – София, Andersen Samoyeds – София, Grand Smile – Ловеч, Esciman sam – Перник, North Angels – София, Samynorth – Петрич, Smiles of Seven Hills – Пловдив, Winter Wonders – София.

До 2000 година, както и началото на 2001 година включително, родословия са имали право да издават както клуб „Северни кучета”, така и БРФК, както и местни киноложки дружества в гр. Видин, Плевен, Ямбол, Димитровград и др.  След учредяването на БНК “Самоед”, новосъздаденият клуб започва да води своя отделна племенна книга. Изложената по – долу информация е само за издаваните родословия от БКК”Северни кучета”. Информацията е от Племенната книга на клуба.

Записани кучила самоед в периода 2000 – 2004 година

16.05.2000 – производител В Копчева.

Баща : Winner of Iditarod Favorit,

Майка : White Star’s Diamond Eboni

Общо 5 кученца: А – Лъки, А – Тери, А – Лари, Анадър Дименшън Старлайт, Айрин Мария

20.11.2000 – производител С. Жекова

Баща: Винсент Сноу Сиси,

Майка: Хера

Общо 6 кученца, не са издавани родословия

06.05.2001 – производител В.Петрова

Баща: BRITT SZILVANA

Майка: WHITE WANESSA POSITION NUMBER ONE

Общо 3 кученца: А – Бюти, А – Дика, А – Цезар Уайт Найтс

10.07.2001 – производител Д. Петрова

Баща: Gerzsonvari Baron,

Майка: Wolfram Szaba

Общо 1 кученце:Волфрам Алфа Амига

22.02.2002 – производител Ц. Ралчев

Баща: Megyevegi Adolf ,

Майка: Rozsaudvari Ofelia

Общо 5 кученца: Брайън Еди, Бинго Леон, Бела Сара, Бианка Лина, Брита Айрин  от Ралчев

28.02.2002 – производител С.Жекова

Баща:Арес Сноу Сиси

Майка: Рая

Общо 5 кученца: Алвис Вени, Алвин, Армас, АресІІ, Алба Сноу Сиси

13.07.2002 – производител С.Жекова

Баща: Рино

Майка: Айси Девински Удолиe

Общо 5 кученца: Ейнджъл, Ейприл, Еста, плюс още:2 кученца Сноу Сиси

13.10.2002 – производител Н. Давидовска

Баща: Рино

Майка: Амбра Пандсони ат Голден Никол

Общо 5 кученца: Шон Амбрино,•Шибил Амбрино, Шмайли Амбрино, Шаная Амбрино, Шийла Амбрино Голдън Никол

25.11.2002 – производител Н. Давидовска

Баща: Адирондак Роналд

Майка:Нела

Общо 6 кученца: Артър Ронели, Арон Ронели, Арабела Ронели, Арета Ронели, Армела Ронели, Анета Ронели Голдън Никол

07.01.2003 – производител И. Георгиев

Баща: Gerszonvari Bandi

Майка: Yukon River Bianka

Общо 2 кученца: Айвън, Йоана Форти Монастерис

10.01.2003 – производител Ц.Ралчев

Баща: Megievegy Adolf

Майка: Rozsaudvari Ofelia

Общо 3 кученца: Вермонт, Вестър, Винсент  от Ралчев

14.01.2003 – производител В. Пасков

Баща: Dunavolgyi Mackos Flisbi

Майка: Атина

Общо 5 кученца: А-Ерик , Арчибалд, Ардън, Амира, Амбра, Алекса ъф Пауълс

06.02.2003 – производител И. Георгиев

Баща: Dunavolgyi Mackos Flisbi

Майка: Форти Монастерис Лорд Бела

Общо 4 кученца: А – Калина, А- Тия, Алба, Аксел Форти Монастерис

02.07.2003 – производител О. Радева

Баща: Altaj

Майка: Цара

Общо 8 кученца – Аменхотеп, Амбасадор, Ахат – Сириус, Аргонавт, Амундсен, Андромеда, Амазонка, Алабастър от Патриция Алба

22.09.2003 – производител П. Станева

Баща: Марк

Майка: Нела

Общо 7 кученца: Атина, Амбра, Анита, Алексия, Акил, Ахил, Алекс Сноулейди оф Поля

21.11.2003 – производител Т. Иванова

Баща: Рино

Майка: УайтНайт`с А-Дика

Общо 5 кученца: Ан Бонд, Ана Бонд, Анна Бонд,Ал Карим Бонд, Алек Бонд Тина Дика

2004 – производител С. Кръстанова

Баща: Aron na Mano

Майка:Айрин Мария Славена Фон Бранддорф

Общо 2 кученца: Изи Лайф, Ърли Морнинг Славена фон Бранддорф

2004 – производител няма иформация

Баща: Рино

Майка: Bianka Cenhinen Pedra – не е издавано родословие

13.05.2004 – производител С. Жекова

Баща: Рино

Майка: Айси Девински Удолие

Общо:1 кученце – Райси Сноу Сиси

През 2006 година нашият портал започва своето участие в популяризирането на породата в България. Целите на нашия сайт са да обединим любителите на породата, да „образоваме” собствениците на кучета за правилното отглеждане на самоед, да ги запознаем със стандарта, характера и поведението на тази порода и да създадем киноложка култура – както в любителското отглеждане, така и в развъдната дейност. Благодарение на този портал и форума към него, стотици стопани на кучета се научиха как да се грижат за тази порода и какви са специфичните й нужди, като създадоха приятелства и придобиха отлични познания. Сайтът “Самоед в България” е първата любителска организация, осъществила 12 общонационални самоедски срещи, с цел популяризиране на породата.  В периода 2002 – 2013 година, породата се развива все по-успешно. Голяма част от почитателите на породата започват да разбират плюсовете на контролираното развъждане и започват да посещават киноложки мероприятия, да търсят информация и да правят разлика между случайно развъдените кучета с неясен произход и тези, които се създават по правила и с грижа. Киноложките изложби, организирани от БРФК се посещават от все повече представители на породата, като има и няколко специализирани изложби на северни кучета, на които самоедите са преобладаващи участници. Това е период на успешен внос на кучета от Сърбия, Македония, Русия, Финландия, Италия, Словакия и др. и разнообразяването на генофонда на породата, който в последните години е повтарял едни и същи линии и родители. Някои от сегашните български развъдчици се запознават с породата за пръв път чрез нашите страници.

През 2012 година Българската Републиканска Федерация по Кинология разделя клуб „Северни кучета” и създава отделни породни клубове. Така е създаден БНК ”Самоед”, а като негов председател е поставена Силвия Жекова. Клубът има реализирани няколко породни специализирани изложби .

Днешните български представители са горди потомци на дългогодишни шампиони от Русия, Англия, Македония, Унгария, САЩ, Словения, Украйна, Латвия, Финландия и много други страни, носители са на старателно опазвани кръвни линии и качества, предавани през поколенията. Те се явяват на световни и европейски първенства, като получават отлични оценки – признание за техните развъдници.

Оставаме с надеждата, че хората ще продължават да ценят качествата на породата и ще продължат да се грижат за наследството, оставено ни от  Eрнест Килбърн Скот и първите самоеди.

Форум за дискусии, засягащ притежаването, отглеждането и развъждането на кучета от породата „самоед“.